12 Nisan 2012 Perşembe

2.1 DONANIM GEREKSİNİMLERİ

Okumak, dekodlamak ve video oynatmak oldukça zorlayıcı olabileceğinden, Cinelerra bütün PC alt sistemlerine üstün şartlar koyar. Bu nedenle Cinelerra'nın performans ve kullanışlılığı, kullanılan video formatı (SVCD/DV/HDV/HD/v.b.), CPU ve donanımınızın giriş-çıkış veri yollarının hızı ve video ve bellek veri yolu mimarisine doğrudan orantılıdır. Bunun için, daha güçsüz sistemler, sadece audio veya düşük çözünürlükteki videolarla çalışan kullanıcılar için yeterli olacaktır. Fakat DV video gibi daha yüksek çözünürlükteki formatları yürütünce, bu sistemler oldukça yavaşlayabilir. Efektlerin ve birkaç tane ses yolunun eklenmesi, bu sorunları arttıracaktır. Bu kısıtlamalar göz önünde bulundurularak, Cinelerra'yı çalıştırmak için bazı öneriler aşağıda verilmiştir:

CPU'nun (merkezi işlem biriminin) hızı
En az 500 MHz CPU hızı gerekir, bunun altında kalan sayılar yeterli olmaz. Çift çekirdekli ve SMP işlemciler Cinelerra'nın hızını oldukça arttırır.

Bellek
Video ile çalışırken, büyük müktarda kullanılabilir boş belleğin bulunması, gereksiz disk geçişlerini önleyerek ve malzemeleri hazır ulaşılabilir kılarak işlemlerin hızlanmasına yardımcı olabilir. En az 256 megabyte belleğiniz olsun. Cinelerra'yı gerçekten yüksek çözünürlüklü video formatlarıyla ve büyük projelerde kullanmak için 1 gb'ten büyük bellek tavsiye edilir.

Depolama
Video kurgulamak input/output (giriş-çıkış) açısından oldukça yoğun olabilir. Depolama gereksinimleri sizin özel kurgu ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Sıkıştırmasız veya yüksek çözünürlükteki uzun parçaların yapımını yapabilmeyi bekliyorsanız, büyük (>200 Gb) ve hızlı (<10ms) disk sürücüleriniz olması gerekir. Örneğin, DV ortalama saniyede 3.5 mb, saatte 12 gb kullanır. Küçük projelerde 1 gb ile idare edebilirsiniz. RAID0 (stripe set), RAID1+0 (striped/mirrored) veya RAID5 (stripe set with parity) de yürütmeyi hızlandıracaktır.

Video Adaptörleri
Cinelerra, 2.1 versyonundan itibaren OpenGL donanım hızlandırmasından yararlanmaktadır. Bu
hızlandırmadan yararlanmak için video kartınızın OpenGL 2.0'ı desteklediğinden emin olun. Nvidia
7 serisinin (ie. 7600GS) iyi çalıştığı bilinir. Maalesef, ATI’nin Linux sürücüleri bütün OpenGL 2.0 uyugulamalarını desteklemezler. Televizyona veya video kaydedicisine direkt karmaşık sinyal
gönderecekseniz, video kartınızın onu desteklediğinden emin olun.

Çoklu Monitörler
Çoklu monitorlerle çalışmak için XFree86’s Xinerama özelliklerini kullanabilirsiniz. Bu özellik, üretimi arttırmaya çok etkili bir yol olabilir.

Televizyon Çıkışı
Adaptörünüz TV çıkışı seçeneğini destekliyorsa, ona TV veya S-Video monitörü bağlamak, malzemenizi televizyon ekranında görüneceği gibi görmek için harika bir yol.

Video Yakalayıcıları
Analog video kameranız varsa veya eski bir VCR'den görüntü yakalamak istiyorsanız, bir türlü
video yakalayıcıya ihtiyacınız vardır. Cinelerra'da video yakalayıcılar Video4Linux'tan desteklenir.

Firewire
Firewire, sisteminize malzeme yüklemenin en hızlı yoludur. Medyanızı CD'den veya herhangi
başka bir önceden yakalanmış formattan içeri aktarmayacaksanız veya analog video yakalayıcısı
kullanmayacaksanız, sisteminizde firewire'a ihtiyacınız olacak.

DV Kameralar
Cinelerra ile kullanılabilen çok çeşit DV kamera vardır. Firewire kullanarak bağlanabilen neredeyse her kamera çalışır. Kameranıza uygun görüntü yakalama ayarlarını yaptığınıza emin olun.
www.linux1394.org adresinde desteklenen bütün kameraların listesi vardır.

Çev: Mila Popova

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder