16 Nisan 2012 Pazartesi

3.3 Video Sürücüleri


Video sürücüeri, görünüm, düzenleme ve videoları oynatmak için kullanılır.

3.3.1 Video sürücüsü nitelikleri

• Görünüm

Arayüz iki monitör görünümü için tasarlanmıştır. Görüntü değerine bağlıdır, Compositor(düzenleyici) penceresi diğer monitörlerden farklı bir monitörde gösterilir.

• Aygıt yolu

Genellikle aygıtı ‘/dev/’ adresindeki dosyalar kontrol eder.

• Değiştirme alanları



Aygıta yollarken tek satırları çift, çift sayıları ise tek yapınız. NTSC veya 1080i monitörlerde alanlar, hareket heyecanını kaybetmemek için değiştirilebilir.

• Çıkış kanalı

Video aygıtlarına çoklu çıkış yollayabilmek için belirli bir bağlayıcıya ihtiyacınız olabilir.


• Port

IEEE1394 standardı portu belirler. Bu muhtemelen firewire kart numarasıdır.

• Kanal

IEEE1394 Standardı kanalı belirler. DV kameralar için bu herzaman 63 tür.

3.3.2 X11

Bu, UNIX sistemindeki ilk grafiksel gösterim metoduydu. Her piksel için RGB
üçlüsünü direkt olarak ekrana yazdırır. Bu en yavaş oynatım metodudur. Halen,
grafik donanımları çok büyük “frame” leri idare edemediği zaman arkada bu
işlemin çalışması olanağı vardır ve kullanılmaktadır.

3.3.3 X11-XV

Bu versiyon X11 in 1999 da yapılan geliştirilmişidir. RGB’ yi YUV ‘ a oranlayarak
çevirir. Bu tercih edilen oynatıcıdır fakat büyük boyutlu frameleri idare edemez.
XV için genellikle maximum boyut 1920x1080 dir.

3.3.3 X11-OpenGL

En güçlü video oynatıcısı OpenGL dir. Bu sürücü ile birçok efekt donanımda yapılabilir. OpenGL, sürücüye bağlı olarak, genellikle XV nin desteklediği maximum texture boyutundan daha büyük boyutları destekler. OpenGL’ i açmak için gereken konfigürasyon “--enable-opengl ” dir. OpenGL 2.0 sürümünü destekleyen bir grafik kartına da ihtiyacınız olacaktır. Son zamanlardaki Nvidia grafik kartları ile çalışması gerekir. Nvidia’ nın sürücüsünün OpenGL 2.0 sürümünü destekleyen veya bunun gibi bir ekran kartına da ihtiyacınız olacaktır. Eğer sürücünüzün OpenGL 2.0 sürümünü destekleyip desteklemediğini görmek istiyorsanız şu kodu  alıştırabilirsiniz: glxinfo | rep “OpenGL version”

• Ses sürücüsünün OpenGL’ i desteklemesi :

OpenGL version string: 2.0.2 NVIDIA 87.74



• Ses sürücüsünün OpenGL’i desteklememesi:

OpenGL version string: 1.4 (2.0.2 NVIDIA 87.74)

OpenGL video renderlamasında PBuffers ve shaders’ a dayanır. Cinelerra ayrı olarak OpenGL 2.0 desteği ile derlenmesi gerekir ve grafik kartının OpenGL 2.0’ı desteklemesi gerekmektedir. Bu, OpenGL 2.0 başlığı ile bir sistemde derlenmesini gerektirir. PBuffers kararsız olarak bilinirler. Eğer grafik kartında yeterli hafıza veya doğru görseller yoksa PBuffers çalışmaz. Ve eğer OpenGL çalışmaz ise başka framelere bakmayı deneyin yada Cinelerra’yı tekrar çalıştırın.

Sınırlamalar

• OpenGL, renderlamaya etki etmez. Sadece oynatımı hızlandırır.
• X11-OpenGL, YUV ve RGB arasındaki farkın göz önünde bulundurulması durumunda herşeyi 8 bit renk modellerine göre işler.
• OpenGL boyutları 4096x4096 dan büyük boyutlu framelerde çalışmaz. Burada görmüş olduğunuz 4096x4096 dan büyük boyutlu framelerde çalışıldığı zamanki konsol penceresinde gösterilen yazıdır:

BC_Texture::create_texture frame size <frame_width>x<frame_height> bigger than maximum texture 4096x4096.

• OpenGL seçenekler penceresindeki oranlama eşitliğini kullanmaz. Herzaman doğrusal oranlamayı kullanır.
• OpenGL’ in çalışması için proje ve track büyüklükleri 4 ve 4 ün katı olmalıdır.
• En iyi hızlandırmayı kazanmak için “OpenGL-enabled “ efektleri “software-only” efektlerinden sonra yerleştirilmelidir. “software-only” efektinden önce bütün renderlar yazılım içinde yapılır. Kamera ve projektörün çekirdek işlemleri OpenGL tarafından yapılır.

Bütün efektler OpenGL hızlandırmasını desteklemez.

Bu effektler OpenGL’i destekler:
Brightness, Chromakey, Chromakeyhsv, Color balance, Deinterlace, Diffkey, Dissolve, Flip, Frames to fields, Freeze frame, Gamma, Gradient, Histogram, Hue saturation, Interpolate Pixels, Invert video, Linear blur, Overlay, Perspective, Radial blur, RGB601, Rotate, Scale, Threshold, Zoomblur.


3.3.5 Buz

Bu, JPEG-A dosyalarını oynama hareketi için direkt olarak birçok parçadan oluşan analog sinyale dönüştürme metodudur. Bu, donanımdaki JPEG dosyalarını çözmek için Video4Linux 1 un 2000 sürümündeki popüler bir hack kullanmaktadır. Analog çıktıların büyükçe ve eski olmasına rağmen BUZ’un
yerini yeni sürücüler almıştır.

3.3.6 Raw 1394 video oynatımı

Bu, GNU/Linux yazılımı ve firewire camcorderlar arasındaki ilk arayüzdür. Bu, camcorderlarda video oynatmak için en az güvenilir yoldur ve kernel komutlarından oluşan birçok kütüphanelerden oluşur.

3.3.7 DV 1394 video oynatımı

Bu, GNU/Linux’daki ikinci tekrar yazılabilir DV camcorder desteğidir. Kernel’e olan direkt komutları ile camcoderda video oynatmak için en güvenilir yoldur.

3.3.8 IEC 61883 video oynatımı

GNU/Linux ‘daki üçüncü tekrar yazılabilir DV camcorder desteğidir. RAW 1394’ ın üstünde bir kütüphanedir ve bu kütüphane, DV 1394’ den daha az fakat RAW 1394’ den daha güvenilirdir. Bir sonraki sürümünde bu durum düzeltilecektir. Daha fazla bilgi almak ve son sürümlere ulaşmak için şu adresi ullanabilirsiniz:
http://www.linux1394.org



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder